Storlien

Storlien är ett smultronställe i västra Jämtland som ligger nära både den norska gränsen och den större byn Åre. Här andas du frisk luft djupt ned i lungorna och blir omsluten av vacker natur. Oavsett vilken vecka du styr kosan hit möts du av ett stort lugn.

Storlien ligger nära trädgränsen vilket gör att du på ett unikt sätt har kalfjället runt husknuten. Skidåkningen är familjeanpassad med ett utbud som sträcker sig mellan lätta barnbackar till avancerade nedfarter. Här hittar du naturliga lekparker för barnen i form av enkel skogsåkning och roliga raviner. Runt omkring i skidsystemet hittar du även vindskydd och grillkåtor, perfekta platser för fikapauser mellan åken. Ta med dig god korv och grilla till lunch, en mysig aktivitet för hela familjen!

Vid tillfällen då det kommer nysnö finns det uppröjda skogsområden som bjuder in till fin offpiståkning. Du behöver inte drabbas av samma puderhets som i de större skidorterna, utan här ligger snön kvar och väntar på dig i lugn och ro. Är du nyfiken på att till exempel testa skidor som är mer anpassade för att åka utanför preparerade nedfarter? Det kan du göra utan problem! Där hittar du en skiduthyrning med ett stort utbud i anslutning till systemet. Du även hyra en fjällpulka, perfekt för föräldrar med små barn som längtar ut på fjället. Packa en ryggsäck med varm choklad och gå ut på en tur där även de yngsta i familjen kan följa med.

Jakob Martinsson, ansvarig på Storliens Sportcenter, har delat med sig av två smultronställen du inte får missa under ditt besök:

  -   Mot vårkanten måste du ta turskidorna upp på fjället och njuta av vidderna. Det finns olika skidspår att välja på, men min favorit är att åka upp mot Skurdalsporten. ­­­­Från Storlien är det cirka 5,5 kilometer dit. Självklart ska du äta en våffla på Skurdalsporten när du är framme eller ha med dig egen god fika och avnjuta i vårsolen.

Förutom att ta sig upp på fjället med turskidor tipsar även Jakob om att åka på en unik skotertur:

  -   Mitt ute på fjället, i ödemarken, hittar du ett rosa jaktslott. Slottet ligger vackert placerat bredvid en sjö och hit tar du dig enklast med skoter. Åk hit på en skotertur, titta på slottet och kombinera det med att pimpla på sjön. Bygg en solgrop, fiska och njut. Du kan enkelt hyra skoter i byn.

Efter en lång dag med aktiviteter behöver du fylla på kroppen med god mat. I Storlien hittar du Flammans Skafferi, en restaurang med smaker av fjäll, skog och sjö. Här är det hållbar matlagning som gäller och maten lagas med stor kärlek. Deras råvaror hämtas ifrån hållbara bönder, jägare och odlare. De odlar även en stor del av råvarorna själva och gör allt från att grava lax till att konservera frukt. Här kan du njuta av en god surdegspizza, långkok på älg från Rensjön och andra läckerheter. 

I Storlien hittar du ett flertal olika boenden, mysiga utomhusaktiviteter och god mat. Här är pulsen lägre än på de större skidorterna och närheten till naturen bjuder in till lugn.


Hitta ditt boende i Storlien här