STF Storulvån Fjällstation

Drygt en timmes bilfärd ifrån Åre hittar du Storulvåns Fjällstation – meckat för friluftsintresserade. Vid den lilla byn Enafors gör du en skarp vänstersväng och påbörjar din väg ut mot vildmarken. Vid slutet av vägen där fjällen tar vid hittar du stationen. Som en trygg hamn ligger stationen vid foten av Getryggen och har det majestätiska Sylmassivet bakom sig. Här omsluts du av storslagen natur, lugn och skidåkning av hög kvalité.

Fjällstationen är en härlig mötesplats för människor med diverse friluftsintressen. Här blandas allt från extremskidåkare till snöskorfantaster i en enda stor kompott. Efter en lång dag av aktiviteter ute till fjälls blir stationen en självklar samlingsplats där du erbjuds god mat och gott sällskap. Vad sägs om att avsluta din dag med att bada bastu och sedan äta en smarrig trerätters middag lagad på närproducerade råvaror? På morgonen erbjuds du en stor frukostbuffé med nybakat bröd för att fylla på kroppen med energi inför den kommande dagens äventyr. Restaurangen har stora fönster åt tre väderstreck vilket gör att du kan sippa på ditt morgonkaffe samtidigt som du vilar blicken på en vacker omgivning. På fjällstationen kan du både påbörja och avsluta din dag på ett avkopplat sätt.

Runt om fjällstationen hittar du ett flertal berg, alla med olika karaktär. Det närmsta berget heter Getryggen och är ett av de mest topptursbestigna bergen i Sverige. Getryggens framsida erbjuder väldigt enkel och trygg åkning som passar bra för nybörjare medans baksidan i sin tur bjuder på branta, extrema åk. Fjällmassivet som omger Storulvån, som Getryggen även tillhör, heter Snasahögarna. Längs med vägen till stationen kan du på flera ställen parkera bilen, dra på dig din utrustning och tura rätt ut på fjällen. Här är topptursåkningen lättillgänglig och erbjuder någonting för alla nivåer. När du väl har påbörjat din tur kommer du att få uppleva ett enormt lugn. Här ute är det du och fjällen som dansar vals, långt bort ifrån vardagens brus.

Är du nyfiken på att lära dig mer om topptur? Kanske vill du lära dig att genomföra och planera dina egna toppturer? På Storulvån kan du delta på en grundkurs i topptur och förverkliga din dröm om att få lägga det första spåret nedför en fjällsluttning. Under tre dagar får du träffa engagerade guider som kommer att dela med sig av alla de grundläggande kunskaperna du behöver för att kunna göra egna toppturer. Du får bland annat lära dig om utrustning, åkteknik, gåteknik och fjällsäkerhet. Alla åk under dagarna anpassas efter aktuella väder och lavinprognoser. Efter långa dagar på fjället kommer du tillbaka till fjällstationen där du äter och sover gott. Har du aldrig gått på topptur förr, eller om du vill utvecklas mer inom din åkning är den här kursen perfekt för dig. Du har även möjlighet till att hyra skidor på fjällstationen.

I Storulvån har du många natursköna aktiviteter att välja på. Mikael Öberg som är Sportchef för Jämtlandsfjällen berättar om charmen med att åka ut på en lugnare tur: 

  • Ge dig ut med turskidor i fjällbjörkskogen som omsluter Storulvån. Här åker du fram genom ett vinterlandskap som bjuder på fin skogsåkning. Innan du beger dig av borde du packa med ett lunchpaket från restaurangen som du sedan kan äta i en solgrop ute på fjället.

Mikael fortsätter att berätta om en annan unik aktivitet du erbjuds vid ditt besök:  

  • Storulvån är en av få fjällstationer här omkring som du kan köra bil till. Det betyder att vi blir som en inkörsport till fjällen och en utgångspunkt för många längre fjällturer. Sylmassivet som du ser från fjällstationen bjuder till exempel på mer högalpin terräng och fin skidåkning. Från Storulvån kan du åka Fjällexpressen, en bandvagn som kör ut till Sylarnas Fjällstation. Från Sylarnas Fjällstation kan du sedan göra nya toppturer och uppleva nya äventyr.


Fotograf: Anette Andersson