Sommaräventyret - ungdomarnas idrottsläger

Att åka på sommarläger ger kompisar för livet - i Meråker strax bortom gränsen till Sverige anordnas varje år det populära kollot Sommaräventyret som fokuserar på idrottsglädje och lek.

Information

Svenska Erika Oskarsson är en av de svenska lägerledare och idrottsinstruktörer som jobbar på Sommaräventyret. Hon beskriver sommarlägret som dagar då man som deltagare hittar nya kompisar, som ofta blir vänner för livet, och tillsammans upptäcker och leker sig in i idrottsvärlden.
 
Ett sommarläger med idrott
Sommaräventyret delar in barnen i dels ålder men också vilken idrott man väljer - totalt kommer över 1.300 barn hit från hela världen; från Norge och Sverige men även Island, Finland, Estland, Italien, och så långt bort som USA, Kanada och Japan. De flesta som åker till Sommaräventyret är mellan 12-14 år, men alla mellan 10-18 år är välkomna. 
 
- Sommaräventyret är inget träningsläger och det handlar inte om idrottslig prestation. Istället vill vi som ledare att barnen ska upptäcka hur roligt det är med idrott och att man lämnar lägret med en känsla av att det här vill jag fortsätta med, beskriver Erika.
 
Lekfullt roligt
Erika som varit instruktör för barn som valt längdskidor som inriktning berättar hur hennes grupper bland annat spelat bandy på rullskidor som ett sätt att leka sin idrott.
 
Den sortens sommarläger som Sommaräventyret utgör är svåra att hitta i Sverige - här är det vanligare att idrottsklubbar anordnar sina egna träningsläger. I Norge är det vanligt med sommarläger där idrott blir till lek i unga år; att vara aktiv på sitt sommarkollo är en starkare kultur.
 
Bland några av dagens stora idrottstjärnor som varit mycket på Sommaräventyret är Petter Northug; dels som deltagare men också som ledare. Nuförtiden kommer han ibland förbi och träffar barnen vilket blir en stor upplevelse för de som är intresserade av skidåkning.
 
Här finns nya kompisar
Till Meråkers Sommaräventyr finns det mindre grupper från klubbar som åker, men också barn som åker tillsammans med en kompis - eller som hittar sin nya bästa kompis på plats.
- Många barn kommer tillbaka varje år. Ofta åker de själva eftersom de träffat en massa nya kompisar tidigare år, berättar Erika.
 
Även om barnen väljer vilken idrottsinriktning gör man ofta många aktiviteter tillsammans; som en utflykt till äventyrsparken Rypetoppen eller en tur till toppen av ett fjäll. De vuxna ledarna är alltid närvarande och ser till så att alla har det bra; såväl under måltiderna som på kvällen. Flera nattvakter ser till så att barnen sover gott efter en hel dags lek och idrott.
 
Här finns mycket att göra för vuxna
Som förälder kan du välja att stanna kvar i närheten under de dagar som ditt barn är på Sommaräventyret. Det finns boende på såväl norska som svenska sidan om gränsen. I området finns flera fina leder på fjället där du kan vandra eller springa och i närheten ligger vattenfallen Brudslöjan och Tännforsen. Åre ligger en timmes bilväg från Meråker och här finns ännu fler boendealternativ - och fler aktiviteter att välja bland.