Kolåsen, STF Fjällstation

Välkommen till vårt hotell i västra Jämtland, med två sjöar och naturreservatet Skäckerfjällen som grannar. Här kan du fiska, vandra och njuta av toppturer, gammelskog, svampmarker och vår badtunna med utsikt över fjället.

Information

Hotellet är ett klassiskt resmål men den nuvarande byggnaden uppfördes 1934. Inredningen är delvis bevarad samt återställd från 30-talet samt från 60-70-talet då hotellet renoverades. Det finns många klassiska möbler och detaljer som nu åter kommit på modet. Tio stugor är från tidigt 60-tal med bevarad inredning och här finns även saker med personlighet som porslin från 50- och 60-tal.

Hos oss finns mycket att göra och uppleva. Vi arrangerar bildkurser, kanotpaddling, skidåkning, guidade toppturer till något av fjällen i området. Att fiska öring, röding och harr är populärt sommar som vinter. År 2012 anordnas ett naturtriathlon för dig som söker en extra utmaning i vildmarksterräng. Efter en äventyrlig dag är det inte dumt att koppla av i badtunnan och se ut över sjön och fjälltopparna.

Vid Gråsjön som ligger 12 kilometer från Kolåsen vid fjället finns gamla skifferladugårdsruiner. Kolåsens Fjällhotell arrangerar varje år aktiviteter den näst sista helgen i juli.

I Kolåsen by finns ett lappkapell från 1847 och hästar, kor, får och grisar som håller markerna öppna. Två kortare leder finns i alldeles i närheten och en längre led går från Kolåsen över Skäckerfjällen till Anjan. Det finns gott om gammelskog och svampmarker. Storvallån har ett vattenfall och Rutsälven är ståtlig där den ringlar in i Rutsdalen.

Varje hotellrum har en personlig inredning såsom Blomsterrummet, Jaktrummet och Churchillrummet. Självaste Winston Churchill kom nämligen hit i sin ungdom för att jaga och fiska. Intervjuer från hans besök här vittnar om att han var skojfrisk och ställde till med många upptåg men också att han delade med sig av jaktbytet till de boende.


Boka

Vägbeskrivning

BIL
Väg 336 till Kolåsen, en av Sveriges vackraste vägar! Med bil åker du E14 från Östersund till Järpen och därifrån väg 336. Det är nu 8 mil kvar till Kolåsen, och vägen är både asfalterad och fantastiskt vacker. Du kan även komma hit via Verdalsöra i Norge. Från Åre Björnen är det 7,5 mil och du tar vägen förbi Huså herrgård och Digernäset.

TÅG
Från Stockholm går tåget till Järpen. Sen går det bra att ta buss 551 till Kallsedet där vi kan hämta vid förbokning. Man kan även hyra bil i Järpen. Vi rekommenderar Årebärgar'n AB tfn: 0647 611 465. OKQ8 hyr också ut bilar. Vi kan vid vissa tider ordna skjuts till och från Järpen om ni kommer med nattåget. Denna skjuts måste bokas minst tre dagar i förväg.
Från Järpen går det buss två gånger om dagen må-fr. Buss 551 till Kallsedet går 15.45 från Järpen. Till Kallsedet kan man boka via SJ. Vi kan vid förbokning hämta i Kallsedet.
Ända till Kolåsen kan du komma om du bokar senast kl. 17.00 dagen innan. (Gäller endast vardagar) på tfn. 0647 104 00 må-fre. Den turen går från Järpen 13.30.