Upptäck nya vyer i fjällen

Vandringstips inför hösten

Höstfärger, sköna vindar och vidsträckta vyer. På sensommaren och hösten bjuder fjällen på den härligaste vandringen. Här har vi samlat tips på dagsturer, en del som passar alla, några som passar bättre för vuxna. Gemensamt för tipsen är att de ger dig möjlighet till en underbar dag i våra fina fjällmiljöer.

Skurdalsporten, Storlien
En härlig tur som låter dig uppleva Blomsterstigen, Vindarnas tempel, Skurdalssjön och Stenen i grönan dal på samma tur. Du startar mitt i byn och följer Blomsterstigen upp till Vindarnas tempel som är vindskyddet på toppen. Därifrån fortsätter du ner genom dalen och när du kommer upp på nästa höjd ser du sjön. Leden delar sig och bildar en cirkel, där den ena vägen tar dig rakt i riktning mot sjön och passerar Stenen i Grönan dal, medan den andra tar dig upp i Skurdalsbergen innan de möts vid Skurdalsporten. Tipset är att följa leden runt så du får gå på båda sidor. Passera porten och vips så är du inne i Norge. En underbar tur för den som vill uppleva både dal och topp.
Längd: 13 kilometer.

Renfjällsrundan, Edsåsen
Med start vid Hotell Köjagården slingrar sig Renfjällsrundan upp genom björkskog till Renfjällsstugan. Därifrån kan du fortsätta upp till toppen och få en fantastisk utsikt med fjäll i nästan alla väderstreck.
Längd: 8,9 km (12km om du går upp på toppen).

Suljätten, Kallbygden
I Kallbygden hittar du en märklig topp, Suljätten, eller om vi ska tro sägnerna, näsan på Jätt i Spjätt. Vandringen börjar vid Lillvallen och går länge ganska flackt framåt genom skog och ängar innan du nå fram till foten av näsan och den hyfsat branta stigningen börjar. På toppen bjuds en fantastisk utsikt över Skäckerfjällen och Kallsjön och det finns gott om platser att hitta lä för fikapausen.
Längd: 2,5 km till toppen.

Totthummeln, Åre
Mer av en utflykt än en dagstur, men Totthummeln upp och runt är kanske den mest frekvent vandrade fjällturen i Åre By. Och det finns goda anledningar till det. Turen startar vid Tott Hotell genom trollskogsravinen vid Susabäcken innan den svänger av mot Totthummeln vid Hotell Fjällgården. Uppför branten slingrar sig stigar på båda sidor av berget innan avstickaren vid Sadeln går upp på toppen. Däruppe får du vacker utsikt över Åre by, Renfjället och mycket mer. Den stora platta toppen gör att du lätt hittar ett eget ställe att slå dig ner på.
Längd: 4 kilometer.

Välliste
En tur med många valmöjligheter. Du kan gå runt på en gammal återskapad fäbodstig eller bara välja närmaste vägen upp på toppen, antingen via led eller uppför valfri backe. Det enda du inte ska göra är att missa toppen! Den bjuder på en svårslagen utsikt över Anarismassivet, Sylarna, Åreskutan, Suljätten med mera. Starta från Trillevallens Högfjällshotell eller liftparkeringen.
Längd: Det är upp till dig.

Västfjället runt, Bydalen
I Bydalsfjällen finns gott om härliga turer. Allt från vattenfall till den mäktiga Dromskåran. Men en fin dagstur är Västfjället runt. Starten för den hurtige går strax öster om slalombacken. Men för den som snabbt vill upp till den härliga utsikten åker istället upp till parkeringen längst upp till Fjällhalsen och kommer på några minuter ut nära trädgränsen. Följ leden upp på toppen och fortsätt mot Stenhyddan.
Längd: 15 kilometer från botten.