En tur på Blomsterstigen ordinerades till många som hälsa på recept.

Vandra Blomsterstigen i Storlien

Hälsa på recept har gamla anor - redan på 1800-talet använde doktor Westerlund fjällturer som hälsokur för sina patienter. Turismen till västra Jämtland blomstrade med "luftgästernas" ankomst. Längs Blomsterstigen finns många bänkar som donerats av nöjda luftgäster. 

Blomsterstigen i Storlien anlades redan på sent 1800-tal när dr Ernst Westerlund rekommenderade frisk fjälluft och motion för att bota olika nervösa symptom. Han hade blivit inspirerad av hälsohem och sanatorier i Mellaneuropa och ville ta upp hjärt- och nervsjuka patienter till fjällen i Storlien. Hit kom societeten från framförallt Sverige och Finland för att genomgå sin årliga hälsokur under doktorns tillsyn.

Boka din vistelse i Storlien »

Patienterna fick ett detaljerat program att följa med exakta tider för sömn, måltider, arbete, motion, vila och nöje - redan då visste man att det gjorde gott för kroppen att vistas och vandra på hög höjd, gärna högre än 600 meter över havet. Fjälluften gjorde luftgästerna starka och friska, hur långt de orkade gå på Blomsterstigen gav dr Westerlund en indikation om hälsotillstånd. 

Längs stigen står bänkar med de gamla luftgästernas namn inristade som skänktes av nöjda patienter. Doktorn ordinerade sedan motion till nya patienter till en viss bänk, allt efter ork och förmåga. Här kan du sitta och njuta av den underbara utsikten mot Snasahögarna, Sylarna och Stenfjället.

Den första bänken som uppfördes har fått namnet "Lycka på färden". Bland de andra bänkarna finns till exempel "sakta i backarna" - affärsmanen Flensburg hade alltid bråttom och pratade i ett. Vid ett tillfälle föll han omkull och skadade sin arm och dr Westerlund föreslog att bänken skulle uppkallas som en förmaning till honom.

Missa heller inte doktorns egna bänk som är lite undanskymd från den stora stigen. Här satt dr Westerlund i sin blå regnkappa, svarta slokhatt och med cigarr i mungipan och kontrollerade sin patienter. Idag finns här också en bänk tillägnad kronprinsessparet Victoria och Daniel.

Blomsterstigen är ca 6 km lång och passerar Ernstkumlet dit friska patienter ordinerades bära en sten. Gör gärna detsamma du också. Längs vägen passerar du även Vindarnas tempel med vidunderlig utsikt över Sverige och Norge. På din tur längs stigen kommer du finna en mängd blommor som t.ex. Gullspira, Fjällbrud och Jungfru Marie nycklar.

Boka din vistelse i Storlien »Mer info

När doktorn ansåg att patienterna var helt friska sade han åt dem att ta med sig en sten upp till toppen av fjället och lägga på ett röse. Vi rekommenderar dig att göra detsamma!