Vackra vandringar i Åre

Åre bjuder på bekväm vandring med lift upp på berget och en sommaröppen by med närhet till mycket. Men här finns mer att upptäcka! Prova på dessa tre vandringar i Åre med omnejd i sommar och ta med dig härliga minnen - och något alldeles särskilt att berätta om där hemma.

Blanktjärnsrundan

En bit från Vålådalen ligger Blanktjärnarna varav framförallt östra Blanktjärn bjuder på ett naturfenomen utöver det vanliga. När du gått uppför en kort men brant ås ser du något skimra i ögonvrån. Det är den smaragdgröna tjärnen som du närmar dig.

Stigen slingrar sig neråt och snart står du alldeles vid kanten vid den turkosa vattenytan. Fjällvattnet är klart och kallt - och här finns en rastplats så att du kan stanna länge vid naturens vackra skådespel.

Det finns mycket ren i området - har du tur möter du några på vägen!

Blanktjärnsrundan är totalt 13 km lång och börjar vid spårcentralen i Vålådalen. 

> Här bokar du boende i Åre i sommar!

Suljätten

I Kallbygden strax norr om Åre finns en bergstopp som utmärker sig när du blickar ut över landskapet. Kallbygden som ligger på Åreskutans nordsida brukar kalla sig Sveriges vackraste baksida - och det med all rätt.

Väg 336 från Järpen mot Kall är en vacker utflykt i sig. Vid fint väder ska du ta med dig matsäck - Suljättens topp bjuder dig på milsvid utsikt du knappt kan se dig mätt på. Även solnedgången är fantastisk härifrån.

Kör mot Konäs och parkera vid vägen (en träskylt visar vägen men pass på, den kommer snabbt och kan vara lite svår att upptäcka). Upp till toppens höjd på 845 meter över havet är det sedan en lätt vandring på 2.5 km enkel väg. Väljer du att istället parkera vid Konäs camping är det en vandring på 5 km enkel väg.

> Här bokar du boende i Åre i sommar!

Från Rundhögen till Blåhammaren

Jämtlandstriangeln som går mellan fjällstationerna Storulvån, Sylarna och Blåhammaren är en av fjällvärldens mest populära vandringsleder. Just Blåhammarens fjällstation är extra populär och känd för sin goda mat.

Istället för att vandra mellan Storulvån och Blåhammaren finns det en alternativ led från Rundhögen som färre känner till - men som bjuder dig på storslagen natur, och om du har tur, också en flock renar längs vägen.

Parkera vid Rundhögen. Det är välskyltat en bit öster om Storlien. Härifrån är det 9 km välskyltad led från parkeringen till Blåhammarens fjällstation. Leden börjar med 100 meter på asfaltsväg innan stigen leder in i skogen och sedan ut på en grusväg till en hängbro som du går över innan leden på fjället tar vid. Vindskydd finns längs vägen.

> Här bokar du boende i Åre i sommar!

Mer info

Tre vackra vandringar i Åre:

1. Blanktjärnsrundan

2. Suljätten

3. Rundhögen-Blåhammaren