Fjällvandra med barn - 9 tips

Spendera  tid i naturen är härligt både för vuxna och barnoch att fjällvandra tillsammans hela familjen är en häftig upplevelse. För nyfikna barn finns det oändligt med saker att upptäcka: dricka vatten från en bäck, gå på spåntar över en myr eller spana efter renar på kalfjället. Barn gillar att vandra, så länge förutsättningarna är rätt. Är det första gången du planerar en vandringsemester med barnen och är osäker på vad du bör tänka på? Här listar vi 9 stycken tips som är bra att tänka på: 

1.  LÅT BARNEN UTFORSKA NATUREN 
Ta med en kikare, lupp, fågelbok eller karta och låt dina barn vara med och studera naturen ni passerar. Ta er tid till att stanna upp, kanske sätta er på huk och studera marken, finns det några spännande insekter där nere?  

2. LÅT BARNEN LEKA  
Barnen har fantastisk fantasi och naturen kan lätt förvandlas till en enda stor äventyrspark. Ta med ett gosedjur som tål att bli smutsigt och mata den med bär ni hittar längs med stigen. Tälj vandringspinnar eller visa hur man gör upp eld på ett tryggt sätt. Skapa utrymme för lek och ha kul tillsammans.  

3.  FIKA & TA MÅNGA PAUSER  
Se till att packa ned bra matsäck så att ni håller energinivån uppe. Vandringar är spännande för barnen, men även fysiskt krävande. Därför är det viktigt att ni tar regelbundna pauser, dricker mycket vatten och fikar. Ha med nötter, russin och torkad frukt så har du snabb proviant att ge om någons energi plötsligt dippar.  

4. LAGER--LAGER  
Klä på barnen efter lager-på-lager principen, på så sätt kan du anpassa barnens kläder efter väder och vind. Plagget närmst kroppen bör vara av ull/syntet då det är skönare än bomull, samt mer funktionellt. 

5. FÖRSTA HJÄLPEN  
Ta med ett första hjälpen-kit samt plåster och smärtstillande salva mot insektsbett. Myggmedel är din bästa kompis under sommarvandringar.  

6. FÖRBERED RÄTT  
Inkludera barnen i planeringen så ser du till att de inte får fel förväntningar. Beskriv turen, hur långt ni ska gå och när ni kommer att ta paus. Se till att planera in gott om tid så att takten kan anpassas efter barnen. Efter frukost brukar barn ha mest energi – utnyttja det!  

7.  VÄLJ RÄTT VANDRING  
Se till att välja en tur som är säker och inte korsar några osäkra element. Många vandringar passerar spännande saker så som vattenfall, grottor eller en storslagen utsikt, se till att inkludera dessa, så känner barnen att de har ett mål med vandringen.  

8. RÄTT UTRUSTNING  
Utan rätt utrustning blir det snabbt tråkigt. Se till att ha bra strumpor, funktionella skor, kläder som tål väder och en ryggsäck som sitter bra.   

9. TÄNK PÅ DIG SJÄLV   
Det är viktigt att du håller uppe energin då du har ansvar över barnen och kartläsningen. Börjar du bli trött: ta en paus, fika och låt barnen leka innan ni ger er av igen.