Blåhammaren, STF Fjällstation

Blåhammaren är STF:s minsta och högst belägna fjällstation. Den ligger på kalfjället i västra Jämtland, 1086 m.ö.h. Utsikten är fantastisk med Helags och Sylmassivet i söder och den norska fjällvärlden i väster

Information

Blåhammarens Fjällstation har anor från 1913. Stationen ligger i väglöst land. Hit vandrar man eller går på skidor. Inkörsportarna är Storulvån, Rundhögen samt Storvallen.

Fjällstationen har ca. 56 bäddar i huvudbyggnad och annex. I huvudbyggnaden finns det 2-bäddsrum, 4-bäddsrum och 6-bäddsrum samt toaletter, dusch, bastu och torkrum. I annexet finns ett 14-bäddsrum och ett 8-bäddsrum samt ett golvbäddslogement samt självhushållskök och torkrum.

Vi serverar frukostbuffé, fikabuffé samt en fruktsoppa med anor sedan tjugotalet. Klockan 18.00 varje kväll serveras en trerätters middag med gemensam sittning och bordsplacering. Vi har fullständiga rättigheter.

Blåhammaren är en liten station med hög beläggning, vilket innebär att middagen bör beställas i samband med bokning av logi. Finns behov av specialkost bör det nämnas vid bokningen.

Vi har en kiosk med begränsat utbud av proviant, godis, kläder och souvenirer.

Blåhammaren ligger i ett historiskt intressant område. Det finns minnesmärken från Karolinernas återtåg från Norge 1719 i området. Eftersom man redan befinner sig högt uppe på kalfjället är det nära till närmsta topp – Blåhammarkläppen. Förslag till dagsturer finns på stationen. Personalen ställer gärna upp med tips och turförslag.

Vägbeskrivning

Till Blåhammaren måste man vandra eller åka skidor. De närmsta vägarna finns i Storulvån (12 km), Storvallen (14 km) eller Rundhögen (10 km). Alla tre platserna har bilparkeringar.

• Med tåg till Duved eller Storlien. Anslutning med taxi/buss, måste förbokas senast 17.00 dagen före avresa på www.wansethbuss.se. Restid med tåg till Duved och Storlien från Östersund 2 tim, från Stockholm 10, från Göteborg 13 och Malmö 14 timmar.

• Med flyg till Östersund. Hyrbil från flygplatsen ca 2 timmars körning.

• Med bil, kör E14 förbi Åre. Efter ca 4 mil avfart till vänster. Skyltat fram till stationen. Vägen till Storulvån går i kanten av kalfjället och är känslig för drivsnö.

Mellan 1/2-15/4 är vägen mellan Handöl och Storulvån stängd nattetid, 22.00-08.00
Vid blåsigt väder kan vägen även stängas dagtid.